Oranje soep van witte wolk
Pay-Uun Hiu

Pay-Uun Hiu heeft een Chinese vader die in Nederlands-Indië opgroeide. Haar moeder is Nederlands. Aanvankelijk interesseert Pay-Uun zich weinig voor haar Chinese culturele achtergrond maar langzamerhand verdiept ze zich er in. Voordat ze het weet is ze in the middle of nowhere in de buurt van het huis van haar voorvaderen op bezoek bij een Chinese shiitakekwekerij.

Ze reist diverse malen naar China, leert de taal en verblijft er eenmaal een maand om les te krijgen van een Chinese kok. De verhalen zijn leuk, ontroerend, vol gekke anekdotes (wie verzint het om als locatie voor Chinese les een filiaal van de Burger King in Amsterdam te hebben, en om daar vervolgens altijd uienringen en thee te bestellen. Wat een fantastische combinatie!) en bovendien smaakvol omdat in elk hoofdstuk wel een recept staat. Pay Uun wordt kort na de tsunami vegetariër, dus bij alle recepten in dit boek staat verteld hoe je het gerecht vegetarisch maakt.

Het boek is veel meer dan een kookboek en als je interesse hebt in de Chinese cultuur, familieverhalen leuk vindt en op zoek bent naar bijzondere, Aziatische recepten, dan is dit boek een must.