#episode 9
Te gast is Marleen Visser over het boek Vegan Zuivel.

Want je kunt van alles zuivel ook een vegan variant maken. Boter, boterkoek, mayonaise, kaas en nog veel meer. Verder heeft Danny een kookboek van de schoonmoeder van Mata Hari (ja, dé Mata Hari) en Ronald overhandigd een artefacten boek.

Beluister deze podcasts op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

De boeken uit de podcast

Boterkoek &
Kokos-crème-brûlée

Boterkoek

Voor: 12 porties, enkele dagen houdbaar in de koelkast

Bereidingstijd: 10 minuten + 1 uur koelkast + 35-40 minuten bakken

Nodig: 250 g plantaardige harde boter (kant-en-klaar of zie blz. 39), op kamertemperatuur— 80 g kristalsuiker — 80 g witte basterdsuiker — 1 tl vanille-extract —1 el citroensap —   tl citroenzeste — snufje gemalen zeezout — 250 g bloem — 2 el plantaardige melk naar keuze — 1 el ahornsiroop

Verder nodig: standmixer — bakpapier — taartvorm van 20 22 cm (geen springvorm)

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten behalve de plantaardige melk en ahornsiroop in een kom. * Mix met de hand of met een standmixer met deeghaken tot een stevig deeg. Rol het deeg uit in een stuk bakpapier ter grootte van de taartvorm en leg minstens 1 uur in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor tot 175 C.

3. Leg het deeg met het bakpapier in de taartvorm en strijk glad met een lepel of smalle patisseriedeegroller. Meng de plantaardige melk en ahornsiroop in een klein kommetje. Bestrijk het deeg met het mylkmengsel. Als je kant-en-klare boter hebt gebruikt, kun je nu eventueel een ruitpatroon in het deeg maken met een vork (bij homemade boter doe je dit pas na het bakken).

4. Bak de boterkoek in 35-40 minuten goudbruin. Het lijkt mogelijk alsof de koek nog niet gaar is, maar dit is niet erg. Haal de boterkoek uit de oven en indien je de boterkoek met homemade boter hebt gemaakt, kun je op dat moment nog een ruitpatroon maken. Duw na circa 10 minuten de zijkanten naar beneden, zodat de koek overal dezelfde hoogte heeft. Laat de boterkoek zo’n 4-6 uur afkoelen in de vorm.

Kokos-crème-brûlée

Voor: 4 porties van ruim 100 ml, 3-4 dagen houdbaar in de koelkast

Bereidingstijd: weken van de cashewnoten: 8 uur/ bereiding: 20 minuten +

Minstens 3 uur opstijven

Nodig: 40 g ongebrande cashewnoten (8 uur geweekt in 200 ml water met een snufje gemalen zeezout, afgespoeld) — 400 ml kokosmelk — 1 el + 1 tl arrowroot — tl agar agar — 70 g ahornsiroop — 1 tl vanille-extract — snufje gemalen kurkuma — snufje gemalen zeezout — 4 el rietsuiker

Verder nodig: keukenmachine of blender — kleine steelpan — garde —

4 crème brûlée vormpjes — crème brûlée brander

Bereiding
1. Meng alle ingrediënten, behalve de rietsuiker, in een keukenmachine of blender en mix tot een glad mengsel. Giet het mengsel in een kleine steelpan en breng, op laag vuur, al roerend aan de kook. Laat het mengsel minimaal 2 minuten al roerend zachtjes koken.

2. Verdeel het mengsel over de vormpjes, laat iets afkoelen en zet minstens 3 uur in de koelkast om op te stijven.

3. Verdeel vlak voor serveren de rietsuiker over de crème brûlée en brand de suiker met de crème brûléebrander, of even onder de grill van de oven, tot de suiker gesmolten is.

Serveer direct.