#episode 7
Deze aflevering te gast: Lola van Ruler

Ze schreef het Indisch bakboek Toko Lo waarbij ze graag zelf wilde leren de baksels te maken die haar familie ook maakte. Als het aan Ronald en Danny ligt een kanshebber voor het Gouden Kookboek. Verder neemt Danny je mee naar het verre oosten en leert professor Giphart ons wat meer over de wetenschap achter eten.

Beluister deze podcasts op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

De boeken uit de podcast

Es Tjendol 

Dit is het meest verkochte drankje op de pasar malam. Ook bij mij gaan er liters doorheen. Het zit een beetje tussen een drankje en een dessert in. Heerlijk met geschaafd ijs, maar thuis kun je ook prima ijsblokjes fijnhakken en ervoor gebruiken. 

Ingrediënten:

  • 2 liter kokosmelk
  • 16 g vanillesuiker 
  • 2 pandanbladeren, geknoopt
  • 120 mungbonenmeel
  • Mespunt zout
  • 50 ml pandanextract
  • Palmsuikersiroop 
  • 200 g jackfruit op siroop (blik), in blokjes van 1 x 1 cm
  • IJsblokjes (fijngehakt) of schaafijs

Benodigdheden:

  • Tjendolzeef of vergiet met ronde gaatjes 
  • Bak met ijswater
  • 6 grote glazen 
  • Schuimspaan 
  1. Breng in een steelpan de kokosmelk met de vanillesuiker en de pandanbladeren aan de kook. Laat 5 minuten zachtjes koken. Neem van het vuur en laat afkoelen: eerst op het aanrecht en daarna in de koelkast.
  2. Breng in een steelpan het mungbonenmeel met het zout, 750 milliliter water en het pandanextract aan de kook, op middelhoog vuur en al roerend. Kook in 5 a 7 minuten tot een donkere, doorzichtige pudding. 
  3. Zet een bak ijswater klaar met de (tjendol)zeef erop. Schenk de pudding in de zeef en druk met de bolle kant van een vochtige lepel de pudding door de zeef in het ijswater en laat de tjendol stollen. 
  4. Schenk naar smaak wat palmsuikersiroop in de glazen. Verdeel er achtereenvolgens de jackfruit, tjendol (schep met een schuimspaan uit het ijswater) en de kokosmelk over. Maak af met de fijngehakte ijsblokjes of schaafijs en serveer.