Ze schreef haar eerste kookboek ‘De vier seizoenen van Vogel’ waar ze plantaardige recepten deelt. Maar dat voelt voor sommige vlees-eters nog alsof ze zich moeten verantwoorden. Daarnaast brengt Danny het kind in iedereen naar boven en het scheelde niet veel of Ronald zou de podcast hebben gepresenteerd met 9 vingers.
De boeken uit de podcast
Verrukkelijke vleestomatentaart
Vleestomaten… wat een prachtige jongens zijn dat, met al hun mooie vormen en maten. Deze taart vind ik zo lekker dat ik moet oppassen dat ik hem niet opeet voor mijn tafelgenoten er zijn.
Voor 4-6 personen
Bereiden 30 minuten
Wachten 70 minuten (Grillen paprika’s en afbakken taart)
2 gele paprika’s
3 eetl. Extra vierge olijfolie
Zwart zout
3 middelgrote vleestomaten
200g gefermenteerde tofu (Taifun, biowinkel)
½ theel. gerookte paprikapoeder
½ theel. knoflookpoeder
Gemalen kruidnagel
Gemalen noodmuskaat
Zwarte peper
2 eetl. Edelgistvlokken
1 middelgrote sjalot, of 2 kleintjes, gesnipperd zonnebloemolie
25g (Chinese) bieslook, fijngehakte vegan bladerdeeg, genoeg om de vorm mee te bedekken
Zonnebloemolie
Extra nodig: keukenmachine, taart-of quiche vorm Ø ca.24 cm
Verhit de oven tot 220 °C
Snijd de paprika’s doormidden en verwijder de zaadlijsten. Leg de paprika’s met de bolle kant naar boven in de ovenschaal. Gril de paprika’s 40 minuten, tot de schil geblakerd is en loskomt. Laat iets afkoelen en verwijder het velletje. Maal de paprika’s met de extra vierge olijfolie en een mespunt zwart zout in de keukenmachine tot een gladde massa. Zet de oven terug naar 200°C.
Snijd mooie plakken van de vleestomaten; genoeg om de hele bovenkant van de taart mee te bedekken. Hak de kontjes en minder mooie stukken van de tomaten fijn, die gebruiken we later.
Verkruimel de tofu met je handen boven een schaal. Zorg dat alles fijn gebrokkeld is. Roer het gerookte-paprikapoeder, gemberpoeder, knoflookpoeder, een mespunt gemalen kruidnagel, een mespunt gemalen nootmuskaat, wat zwarte peper en de edelgistvlokken door het tofukruim.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een pan en fruit de sjalot. Zodra de sjalot glazig en goudbruin is voeg je de reststukjes tomaat toe. Bak circa 10 minuten op middelhoog vuur tot het vocht eruit is en de tomaat zacht. Voeg het tofukruim toe en bak nog eens 10 minuten zodat alle smaken mooi samenkomen. Zet het vuur uit en roer de (Chinese) bieslook erdoor.
Vet de taartbodem van de quichevorm in en bedek met het bladerdeeg. Verdeel het tofumengsel erover en bedek de taart vervolgens met de plakken vleestomaat. Giet het paprikamengsel er geleidelijk overheen en verdeel goed over de gehele taart zodat de randen van de vleestomaten weer zichtbaar worden en alle kieren en gaten zijn gevuld met het paprikamengsel.
Bak de taart 30 minuten in de oven. Draai er nog wat zwarte peper over voordat je hem serveert.