#episode 5
In deze aflevering is Jason Tjon Affo te gast

Jason maakte het kookboek Vegan Soul Food om de vegan recepten meer kleur te geven. Want het leven is leuker met meer kleur. Of zoals Danny zou zeggen: hier zit salsa in! Verder heeft Ronald een gebakje dat eigenlijk het lekkerst is als die net is gebakken & laat Danny horen wat één onderdeel uit de patisserie al doet met je smaak.

Beluister deze podcasts op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

De boeken uit de podcast

Bami, zuurgoed
en hete pindasaus

Bami
Voor 5 – 6 personen
Bereidingstijd: 45 minuten 

Ingredienten

  • 250 gram tempeh, in dunne blokjes
  • 500 gram bami, volkoren spaghetti 
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 5 tenen knoflook, fijngehakt 
  • 1 ½ tl verse gember of laos, fijngehakt
  • 6 el ketjap manis (of de ketjap sambal (p.x)
  • 3 el sojasaus
  • 1 el tomaten puree
  • 2 bouillon blokjes, verkruimeld
  • 1 tl 5 spice 
  • ½ tl zwarte peper
  • 1 bojsje selderijblad, fijngehakt

Bereiding

  1. Snijd de tempeh in reepjes van ongeveer 1 bij 2 centimeter. Bak deze in een pan met een halve centimeter olie op middelhoog vuur tot de tempe goudbruin is. Verwijder de tempe uit de olie en laat het uitlekken op een bord met keukenpapier. Verwijder de overgebleven olie uit de pan.
  2. Warm een ruime pan water met 1 el zout om de spaghetti in te koken. Doe dit zoals vermeld op de verpakking. Wanneer deze klaar is was je het even onder koud water en meng je er een el olie doorheen. Ondertussen maak je de saus.
  3. Verwarm een grote wok of braadpan over middel vuur met 1 el olie. Voeg de ui toe en bak dit 1 minuut voordat je de knoflook en gember toevoegt. Bak dit 3 minuten mee voordat je de ketjap, sojasaus, tomatenpuree, bouillon blokjes, 5 spice en zwarte peper toevoegt, bak deze 3 minuten mee tot het een dikke saus wordt.
  4. Voeg nu de tempe, bami en selderijblad toe en meng dit in de pan over een laag vuur. Zet het vuur uit en serveer warm.

Zuurgoed
Voor 1 pot zuur
Bereidingsduur: 20 minuten 

Ingredienten

  • 1 komkommer, in plakjes gesneden 
  • 1 rode ui, in halve ringen 
  • 3 kruidnagels
  • 1 laurierblad
  • 5 piment korrels
  • 5 el suiker 
  • 190 ml witte azijn 
  • 360 ml water 
  • ½ tl zout
  • 1 madame jeanette (optioneel)

Bereiding

  1. Snijd de komkommer in halve of hele plakken en doe hetzelfde met de ui
  2. Voeg warm water en suiker toe en roer tot het suiker is opgelost. Voeg vervolgens het azijn, piment, kruidnagels, laurierblad en voor een meer pittige versie eventueel madame jeanette toe. Laat het een minuut zitten en proef of je het zoeter of zuurder wilt. Dit kun je makkelijk aanpassen door kleine beetjes azijn of suiker toe te voegen.
  3. Leg de komkommer en ui in een schone grote pot. Bedek met het vocht en laat het minimaal een uur in de koelkast staan. De smaak ontwikkelt zich met de tijd.
  4. Serveer bijvoorbeeld als side dish bij rijstgerechten of op broodjes. 

Tip

  • 2 dagen later is dit nog lekkerder, maak het dus een paar dagen van tevoren. 
  • Je kunt meer of minder peper toevoegen. Ook kun je ervoor kiezen om wortel toe te voegen. Paarse wortel geeft het geheel een bijzondere paarse kleur. 
  • Ook kun je variëren met het water en azijn ratio, doe dit op smaak.

Hete Pindasaus
Voor 1 potje saus
Bereidingstijd: 5 minuten

Ingredienten

  • 1 madame jeanette, fijn gesneden
  • 200 gram pindakaas met stukjes 
  • 1 teen knoflook, fijn gesneden
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el tamarinde pasta
  • 2 el kokos of palm suiker 
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 el sojasaus
  • 120 ml kokend 
  • ¼ tl zout

Bereiding

  1. Plaats alle ingrediënten buiten het water in een kom en meng samen. Voeg nu het kokende water toe en meng samen.

Tip

  • Deze saus is heel lekker bij rijst en aardappel gerechten. Je kunt het ook gebruiken op een broodje.