Project Description

#episode 1
Ronald en Danny praten en proeven in deze podcast met Vanja.

In 2019 won Vanja van der Leeden met Indorock het Gouden Kookboek. Vandaag is ze bij Danny en Ronald om te praten over haar nieuwe kookboek; Indostok en heerlijke saté te proeven.

Beluister deze podcasts op Spotify, Apple Podcasts en Google Podcasts.

De boeken uit de podcast

De Saté babi Bali
van Vanja

Saté babi Bali

Saté van varkensnek met sambal mbe

Alsjeblieft! De allerlekkerste saté babi ooit. Niet met varkenshaas en ook niet met pindasaus. Da’s verboden in Indische kringen. We maken deze saté op z’n Balinees. Met een heerlijke kruidige bumbu en sambal mbe, de beroemde Balinese gefrituurde sambal. Selemat makan!

Bereidingstijd: 1 uur + 1 uur marineren

 

Ingrediënten  

  • bumbu
  • 4 kemirinoten (toko)
  • 5 cm gember, geschild en in plakjes
  • 6 cm laos, in plakjes
  • 3 sjalotten, in plakjes
  • 5 knoflooktenen, gepeld
  • 5 el Javaanse suiker (die donkerbruine, cilindervormige suiker van de toko)
  • 2 volle theel. trassi (toko, neem die van Flower Brand)
  • 1 volle theel. zout
  • verder
  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 700 g procureur, in blokjes van 2 x 2 cm
  • sambal mbe
  • zonnebloemolie, om te frituren
  • 10 Aziatische sjalotjes*, in plakjes
  • snuf zout
  • 8 knoflooktenen, in plakjes
  • 10 kleine birds eye chilipepers (rood en groen)**, in ringetjes
  • 1½ theel. trassi
  • 3 cm kentjoer*** (geschild gewicht), geschild en in plakjes
  • 2 eetl. zonnebloemolie of vloeibare kokosolie
  • sap van 3 kaffirlimoentjes (of 1 gewone limoen)

* eventueel te vervangen door 2 gewone sjalotjes

**deze sambal is echt goed pittig. Wil je het minder heet, vervang de kleine cabe rawits (ook wel birds eye chilipepers) dan voor rode en groene lombokpepers.

***kentjoer wordt ook wel witte gember genoemd. Je vindt het bij Aziatische supermarkt Amazing Oriental.

 

Bereiding

Wrijf de kemirinoten, de gember, de laos, de sjalotjes, de knoflook, de Javaanse suiker en de terasi met het zout fijn in een platte vijzel (of gebruik een staafmixer en een eetlepel olie).

Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de bumbu 10 minuten. Laat afkoelen. Meng de bumbu door het vlees en kneed het erin. Laat de smaken 1 uur of langer intrekken.

Maak intussen de sambal mbe.

Verhit een laagje zonnebloemolie in een ruime wok of wadjan (een grote koekenpan kan ook). De olie moet niet te heet zijn (zeg 160 °C), anders verbranden de ingrediënten.

Bestrooi de sjalotjes met een snuf zout. Voeg de sjalotjes in delen toe en frituur ze lichtbruin (ze zullen nog doorgaren dus frituur ze niet al te lang). Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat uitlekken in een met keukenpapier bekleed vergiet.

Frituur nu de knoflookplakjes lichtbruin. Let op dat ze genoeg kleur hebben (te rauw is niet lekker), maar ook dat ze niet te donker worden (dan smaken ze bitter). Secuur werkje dus. Neem ze uit de olie en laat uitlekken.

Frituur als laatste de birds eye chilipepertjes en laat uitlekken.

Doe de gefrituurde ingrediënten in een kom, bestrooi met wat zout.

Wrijf de trassi samen met de kentjoer tot een prutje in de vijzel. Verhit de olie en fruit het trassie-kentjoermengsel hierin 2 minuten. Meng het door de sambal. Knijp boven een zeefje de kaffirlimoentjes uit over de sambal.

Steek de barbecue aan en wacht tot de vlammen doven en de kolen wit gloeien. Maak een hete en een minder hete zone.

Rijg de blokjes vlees op in water geweekte stokjes.

Rooster de saté op de hete zone zo’n 3 tot 4 minuten per kant. Draai regelmatig. Leg vervolgens op de minder hete zone en gaar daar nog een minuut of 3 tot het vlees mooie brandplekjes vertoont.

Serveer met sambal mbe.